Přednáška: Dr. Petr Scheirich: Úsvit trpasličích planet: Pluto a Ceres

19. května 2016 do Jihlavy s přednáškou Úsvit trpasličích planet: Pluto a Ceres přijel Mgr. Petr Scheirich, Ph.D. z Astronomického ústavu AV ČR.

Abstrakt: V loňském roce navštívily kosmické sondy poprvé v historii dvě trpasličí planety. New Horizons prolétla okolo Pluta, který v době startu sondy byl označován ještě za regulérní planetu. Snímky odeslané na Zemi předčily očekávání odborníků a ukázaly, že Pluto není mrtvým tělesem, ale aktivním světem s tekoucími ledovci, dunami a ledovými pohořími. Ani Ceres, navštívený sondou Dawn, nezůstává se svými bílými skvrnami, zvláštní horou, a dalšími projevy aktivity pozadu. Ukazuje se, že kategorie „trpasličí planety“ byla vytvořena oprávněně, protože ač se jedná o tělesa mnohem menší, než ostatní planety, složitostí povrchu nezůstávají za regulérními planetami pozadu.

Mgr. Petr Scheirich, Ph.D. je vědeckým pracovníkem Astronomického ústavu Akademie věd ČR – působí v oddělení meziplanetární hmoty, kde se zabývá fyzikou planetek.

Přednášku pořádala Pobočka Vysočina České astronomické společnosti, Muzeum Vysočiny Jihlava a Jihlavská astronomická společnost.